Fladfisketur den 17. september

Vi ville prøve lidt nyt, så vi prøvede med en ny udgangshavn, så vi stævnede ud med ”Amigo” fra Langø Havn. Amigo er en god solid tung båd, og det var der brug for, da det blæste 8-10 m/sek.

Vi tog først turen hele vejen over Bæltet til Langeland, og her lå de andre både fra Spodsbjerg også. Desværre viste det sig hurtigt, at strømmen var endog meget stærk – 2,8 knob – og da båden lå, så linerne løb langs båden, var det meget vanskelige forhold, så efter et par timer tog vi over til Lollandssiden igen, men det var de samme elendige forhold. Så fangsterne blev ikke så store. JensT fik flest med 8 flade i alt. Største fisk vejede knap 600 g, og den tilfaldt en fisker uden for klubben, men han donerede præmien for største fisk til klub, kaffe- eller ølkassen. Tak for det.

Amigo er en dejlig solid båd at fiske fra

Makreller til alle

Vi var hele 10 tilmeldte, der tog på makreltur den 27. august. Vejrguderne var med os, næsten ingen vind og mest tørvejr. ”Arresø” satte i første omgang kurs med Vedbæk, dernæst yderligere sydpå og til slut endte vi lige nord for Hven, og her var makrellerne. Der blev kastet anker, og forfodringen kunne begynde. Vi kunne hele tiden se makreller i flokke rund om båden, og jeg selv havde efter et par timers fiskeri 14 makreller i kurven. Og her burde jeg have skiftet fangstmetode. Jeg havde hidtil fisket med forfang, men da det blev meget lyst i vejret, ville makrellerne ikke lege med længere. Jeg fik kun 2 yderligere resten af dagen.

Min nabo havde luret kunsten. Han fiskede med et blink på vel ca. 50 gram, og han havde bundet en tavs på ca. en meter og en enkeltkrog. Han agnede med et stykke sild, sænkede blinket ca. 1½ meter ned, og bang, så bed der ofte en makrel på. Så lærte jeg det.

Alle fik imellem 10 og 25 makreller hver, så vi var tilfredse, da vi atter kastede os ud i myldretiden med kurs mod Falster.

Øv – Øv og atter Øv

Det blev ikke til en Gule Røvtur, men til en øv-tur, da de to ture vi havde bestilt begge blev aflyst på grund af blæst.

Vi startede ellers mandag med godt humør kl. ca. 10 fra Vordingborg. Vi havde kontaktet rederiet, men de havde ikke taget beslutning om, hvorvidt turen blev aflyst, men bad os ringe igen, når vi nåede Storebælt. Så lød meldingen, at der var 85% chance for at turen blev gennemført dagen efter, så vi satsede og kørte mod Hanstholm. Imidlertid blev de 85% reduceret til 0% senere på dagen. Vi var da nået til Skive og besluttede at vende om, da to dage i Hanstholm virkede skræmmende. Torsdag blev også aflyst pga. blæst, men det havde vi også regnet med. Sådan er vilkårene på Nordsøen.

Vi har fået alle vores penge tilbage og må vente og se til næste år.

JensT

Fladfisketur den 6. juni.

Vi kunne ikke ønske os bedre vejr, end da vi stævnede ud fra Onsevig efter fladfisk med M/S Hanne med Erik Johansen som skipper. Men fladfiskene ville ikke rigtig lege med til at begynde med. Heldigvis begyndte de at bide, da et svagt højvande satte ind.

Vi tog i alt 65 flade med hjem til 10 personer. Michael M. fangede flest med 12, Jens T. fangede den største, en rødspætte på 1 kg. Niels fangede årets første makrel. Ellers blev der fanget hornfisk, ulke og enkelte småtorsk. Alex, Line og Magnus var med på kuttertur for første gang, og Alex fangede sin allerførste fisk. Tillykke.

Geddepræmiere 1. maj

Smukt vejr prægede Maribo Sø denne 1. maj, og det var da også 9 fiskere, der stillede op til geddepræmieren. 7 fra Storstrømmen og 2 fra LNF1920. Vi fordelte os i 5 fartøjer (2 var pontonbåde, hvor der var 1 plads på hver). Freddy, Tommy og undertegnede deltes om vores båd, som vi hentede ved Sundby.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er per-med-2-gedder.jpg
Per med dagens største

Freddy var helt med på catch&release, så meget, at han nåede at genudsætte 2 gedder, inden han fik dem ind i båden. Tommy fik sig en på opleveren, så en mindre gedde fulgte hans blink helt op af vandet, og endelig fik Jens landet en gedde på 2,7 kg.

Jens med gedde på 2,7 kg.

Kl 12. var der gang i bålet på Hestø, og vi kunne grille vores medbragte pølser (en enkelt havde dog medbragt bøffer), og vi kunne efter spisning og røverhistorier atter genoptage fiskeriet. Vores båd gik i havn ved 14-tiden.

Frokost i det grønne

Flest gedder fik Knud Stangegaard (guide i Fishing Zeeland) med 7. Han kunne med sin pontonbåd lægge sig lige op af sivene. Han landede alle sine fisk på sin fluestang. Største fisk fik Per – formand for Storstrømmen- en gedde på 4,5 kg.

JensT

Så er der udsat smolt og småørreder.

Den 15. april kom Flemming fra Vork Dambrug med den årlige portion fisk, der skulle udsættes i vore vandløb. Efter et smut til Møn kunne vi sætte smolt ud i mundingerne ved Sørup Å, Gundslev Å, Fribrødre Å, Tunderupløbet, Tingsted Å, Marrebæk Kanal, Flintinge Å, Sakskøbing Å og Hunså, i alt godt 43.000 fisk. Det har en størrelse (ca. 20 cm), der gør, at de trækker ud i havet og bliver blanke, og de skulle gerne nå mindstemålet på 40 cm senest næste forår.

Desuden blev der sat ca. 4000 mindre ørreder (ca. 12 cm) ud i Fribrødre Å og i Tingsted Å. De skulle gerne blive i åerne et år tid, inden de så trækker ud i havet.

Efter elektrofiskeriet sidste sommer skal der nu træde nye udsætninger i kraft. Som det ser ud nu får vi ca. 3.000 færre smolt, men 3.000 flere 1-årsfisk, der skal fordeles over flere vandløb.

Referat fra moseturen 27. marts

Gedder til alle

Der var endelig fangst til alle på geddeturen til Byskov Mose den 27. marts. Der var 6 fiskere, de første startede kl. 6.30, og de sidste tog hjem sidst på dagen. Start med regnvejr, men det klarede op i løbet af dagen. Og der var fisk til alle. Desværre blev det ikke til præcise optællinger eller vejninger, men der blev vel fanget ca. 15 gedder med vægt op på 4 kg.

Og glædeligt: Der blev fanget fisk i alle moserne, dog blev den største ikke prøvet på grund af den hårde vind. Det lover godt for næste år.

Referat fra geddeturen i Byskov den 14. marts

Det høvlede ned denne morgen, men det hindrede ikke Peter Schultz at møde op og tage dagens fangst. Det blev til hele 8 gedder. Freddy dukkede også op, ligesom Michael og hans ven John. Jens kom frem kl. 11.30, han skulle tage imod Sune og Kenneth, der ikke havde prøvet moserne før. De tre sidstnævnte fangede dog ikke noget, men John tog et par hen over middag, heriblandt dagens største på 3,3 kg

Og diskussionen gik: Fangede Peter alle de fisk, fordi han var tidlig på den, fordi han var den første, der prøvede, eller var det simpelt hen, fordi han er en fremragende fisker?

Det er dog foruroligende og underligt, at der kun er fisk i den ene af moserne. Tidligere var de over alt. Hvad kan det skyldes? Sådan var det også sidste og forrige år.

John med dagens største gedde 3,3 kg.

JensT

Fladfisketur den 15. november

Vi blev ramt af Corona. Vi havde planlagt tur den 8. november og alle 12 pladser var blevet besat. Men Erik på M/S Hanne måtte kun tage 8 fiskere om bord på grund af forsamlingsforbud for grupper på 10 personer. Så vi delte os, således at 9 personer kom med som oprindeligt planlagt. Desværre kom der sygdom ind i billedet, så der kom kun 7, medens Jan, Leo og Jens tog med ud den 15.

Vi frygtede vejrmæssigt det værste den 15. november, men da strøm og vind gik i samme retning, blev det ikke slemt at være derude. Til gengæld var strømmen kraftig til at begynde med (op til 1,6 knob), hvilket gjorde fiskeriet vanskeligt. Strømmen lagde sig dog hen over dagen.

Jan med sin fangst

Jan have rigtig godt gang i fiskeriet. Han fik alene 20 flade, Leo fik 9, medens Jens måtte nøjes med 7. Leo fangede den største, en rødspætte på 850 gram. Der var i det hele taget fanget mange spætter, medens skrubberne var sjældne gæster i kurvene.

I alt blev der fanget 65 på hele båden fordelt på de 8 deltagere.

Fladfisketur den 8. november 2020

Morgen stemning i Onsevig Havn

Der blev taget revanche for de deltagere, som også havde deltaget på fladfisketuren den 11. oktober. Rammerne var helt i top – stort set ingen vind og masser af solskin. Vejret alene var den halve tur værd. Der var god plads på Hanne da vi kun var syv fiskere – 2 havde meldt afbud grundet mistanke om covid. Mere plads gav mindre linekludder.

Specielt morgenfiskeriet var eminent, ihvertfald for mit vedkommende og efter lidt mere end en times fiskeri, havde jeg flere flade i kurven (7 stk.) end jeg havde på hele turen den 11. oktober (5 stk.). Den gode start fortsatte desværre ikke resten af dagen.

7 flade

Der blev fanget en del små torsk, især Svend Erik fik en del af dem. Lad os håbe på, at det er et tegn på bedre tider for torskefiskeriet de kommende år. Ialt blev der fanget 77 pæne fladfisk. Niels blev, som sidst, storfangeren med 19 stk. Jeg fik 17 stk. og de sidste 41 fisk fordelte sig nogenlunde ligeligt på de sidste 5. 

Michael 

Fladfisketur den 11. oktober 2020

Lad det være sagt med det samme. Denne tur gav ikke de store fangster. Kun 43 flade blev det til de 12 fiskere, der havde vovet sig ud med M/S Hanne fra Onsevig denne søndag. Niels fra Nykøbing fik flest med 9 fisk, medens Daniel og Ditte fra Vordingborg fik 10 tilsammen. Ditte fangede også bådens største fisk: En rødspætte på knap et kilogram.

Selv om forholdene ikke var de bedste-vi drev ½ mil mod nord for vinden og 1½ mil syd for strømmen- er der alligevel grund til bekymring, når fladfiskebestanden tager et så voldsomt dyk, som den har gjort de sidste par år.

Turen til Det Gule Rev 2020

Allerede i januar blev der indkaldt til møde for at aftale turen. Niels, Svend Erik, Hans Erik og undertegnede blev enige om at tage derop en mandag, tage ud med Bonito tirsdag, fiske makreller og fladfisk fra molerne onsdag, ud med Bonito torsdag og hjem fredag. Vi havde oprindelig bestilt overnatning i Rederiets huse, men da vi under indtryk af coronaen ikke havde lyst til at dele hjem med mange andre, flyttede vi til et sommerhus i Vigsø Feriecenter. Det gjorde desværre, at Bjarne måtte bo for sig selv, da han sent meldte sig på turen som 5. mand.

Vejrudsigten lovede godt tirsdag, men vinden var 7-8 m/sek, da vi stævnede ud fra Hanstholm. Svend Erik fik hurtigt en mere bleg kulør i hovedet, blev søsyg, så det blev til en lang dag for ham. Hugo fik han ned at ligge, og Svend Erik klarede sig gennem dagen, og han synes, at det var en dejlig dag, fordi vi andre havde fanget fisk. Det var dog en dejlig positiv tilgang til tilværelsen. Vi fik fileteret fiskene på fabrik og kunne tage hjem, hvor vi kunne fryse vores fisk ned i husets fryser. Dagen endte med en tur på Røgeriet med stjerneskud, jomfruhummer og tun.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8110063.jpg

Niels og Hans Erik kæmper med hver sit.

Vi blev hurtig klar over, at onsdagen ikke ville komme til at forløbe helt, som vi kunne ønske. Hanstholm Havn er under ombygning, og det meste spærret af. Vi prøvede at fiske fra Den Gamle Mole, uden held. Vi prøvede lidt syd for havnen, hvor vi havde fået en anbefaling fra den lokale grejpusher. Her blev vi et par timer, hvor Niels som det eneste fangede en lille hornfisk. Og så blev der dømt siesta. Vi tog aftens fiskeriet ved Den Gamle Mole sammen med en masse andre. Vi valgte den forkerte side af molen, men vi nåede da at fange nogle makreller.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8120086-2.jpgFiskeri ved Den Gamle Mole – en ren folkeforlystelse.

Vandet var helt fladt torsdag. Strømmen var svag, hvilket gjorde, at linerne løb langs med båden med en masse linekludder til følge. Der var dog masser af fisk. Men til sidst lå vi helt stille, fiskene holdt op med at bide, og vi besluttede at sejle ind en time tidligere end planlagt. Svend Erik tog på trods af søsygen tirsdag med ud igen, og han fik sine første torsk, og han lød nærmest som om, han indspillede lydsiden til en naturfilm. Igen fik vi ordnet fiskene, der blev lagt på is, så de var friske til turen hjem.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8110075.jpgBjarne med torsk.

Der var pænt med fisk, men det forekommer mig, at fiskene bliver mindre og mindre på Revet. Niels tog 27 kg ren filet med hjem og Jens 24 kg + nogle makreller. Jens tog den største – en torsk på 5½ kg. Der blev fanget torsk, lange, lubbe, sej, makrel, knurhøns og hornfisk på turen.

DM i hav 2020.

Vi tænkte, at vi nærmest var på hjemmebane, da Mesterskabet i år blev afholdt fra Onsevig med Suså som arrangør. Holdet bestod af Carsten, Hans Erik, Svend Erik og JensT. Vi skulle sejle med Amigo, Neptun og Svend. 32 personer på 8 hold og 4 individuelle deltagere. Jeg selv endte på Neptun, og det skulle snart vise sig, at skipper var hjemmehørende på Langeland. Vi sejlede næsten ned til Spodsbjerg ovre ved færgeruten, men der var fisk. Jeg selv fangede 5 makreller, 1 rødspætte, 2 skrubber og 3 isinger til konkurrencen. Da vi byttede side ville skipper prøver et sted, hvor der skulle være mørksej, men det var der ikke. Så prøvede vi et sted efter torsk, men kun en fangede torsk stor nok til at klare konkurrencens mål på 45 cm. Efter et par timer trak vi nordover igen til fladfiskene, og jeg fik da en ising yderligere. Det var meget sejlads for ingenting.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8150090-1.jpgHoldet: JensT, Svend Erik, Carsten og Hans Erik

Arrangementet fungerede fint, men det ”obligatoriske” lotteri var lidt længe om at blive afviklet, så det tog sin tid inden præmieoverrækkelsen kunne finde sted.

Jens opnåede en individuel 4. plads med 12 fisk og 118 points, kun 3 points fra bronzemedaljen, Svend Erik på plads nr. 19 med 77 points, Hans Erik nr. 27 med 55 points og Carsten nr. 30 med 50 points. Holdet endte på en samlet 6. plads.

Fladfiske-/ torsketur den 30. maj 2020

Egentlig skulle vi have fanget torsk denne dag, men nedslående resultater på de første ture gjorde, at vi lavede den om til en kombitur med kun 7 deltagere. Erik Johansen på M/S Hanne gik ud til torskestederne fra morgenstunden, og vi prøvede ihærdigt at fange nogle torsk, og det blev da også til 5 små stegetorsk. Da en enkelt fisker ugen før havde fået hele 26 flade, havde vi store forventninger til dette fiskeri. Men vi blev atter en gang skuffet. Fiskene stod meget spredt, og de 4 timers fiskeri efter flade endte med 35 fisk ialt til os 7. Michael fik 9, Jens 7, og Niels tog 6 med hjem. Vejret var godt, og vi havde således en god dag på Langelandsbæltet.

JensT

Mosetur den 29. marts 2020

Og vejret kort: sne- og sludbyger, vinden 12 m/s fra nord/nordøst, max. temp. 5 grader.

Når vinden er i nord, bliv hjemme hos mor.

Det lykkedes dog både Peter S. og Freddy at fange fisk.

Mosetur den 15. marts 2020

Vi var kun tre, der havde lyst til at prøve lykken i Byskov Mose denne søndag morgen. Peter, Freddy og undertegnede. De to førstnævnte startede kl ca.7, og de fik en fint fiskeri fra morgenstunden. Og da jeg ankom til mosen ved 10-tiden, var de på vej hjem. Peter havde fanget 10 gedder, med 3,2 kg som største, Freddy havde fået 2 med max. 2½ kg. Så jeg havde mosen helt for mig selv resten af dagen. Jeg fik hurtigt en par gode hug, men tabte fiskene igen. Så en lang pause, hvor intet skete. Så kom der endelig fast fisk, ca. 2½ kg, og lidt senere igen en par tabte fisk, inden jeg stoppede fiskeriet med en fisk på 1½ kg. (Det gav næsten i alt 1½ kg ren geddefars til deller).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da jeg kom, blev jeg ”hilst velkommen” af 4 traner, havørnen kom forbi og lagde hele vandfladen øde fri for fugle, et par halemejser havde meget travlt med hinanden og hele tiden kunne man høre rørdrummen ”tude”.

JensT

Fiskeriet i Skjern Å og en ny klubrekord i laks

Jeg har i 2019 været heldig at slå klubrekorden for laks med yderligere et kilo, idet jeg i september fangede en laks i Skjern Å på anslået 9 kg og 96 cm. Det skete i en fantastisk uge, hvor jeg landede yderligere 2 laks på 86 og 94 cm. Fiskens vægt er anslået, da der krav om genudsætning, når kvoterne er opbrugt. Jeg tog et lynhurtigt billede af laksen inden genudsætningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiskene blev fanget på en flue, som jeg har gået og udviklet på de sidste 4 år, og som nu for alvor begynder at vise sit værd. Jeg kalder den Ågårdsfluen, idet jeg fisker meget på Ågårdsstykket af Skjern Å, der er en del af Borrisstykkerne. Fluen er en kombination af en klassisk dansk lakseflue og så en Alaskaflue, og jeg har købt materialerne til fluen netop i Alaska. Jeg binder nu fluen med en hængende krog i en fletline, idet der i Skjern Å er krav om små enkeltkroge. De små kroge gør det svært at kroge de store fisk, og alene sidste år tabte jeg 5 laks på de små kroge, inden jeg fandt på at lade krogen hænge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jens Tudvad og jeg har fisket i Skjern Å hvert år siden 2007, og igennem alle disse år har vi gradvist lært åen bedre at kende. Laksene i åen hugger ofte på ganske bestemte pladser, og det er guld værd at vide, hvor disse er. Vi har oplevet, at vi år får år får stadig flere kontakter med fisk og også lander flere, hvilket sker dels på baggrund af vores erfaringer men selvfølgelig også i takt med, at åen er blevet bedre og bedre. Men åen er svær at læse, da den er ret stor med temmelig brunt vand. Vejret og især vinden er altid en faktor, der indgår i fiskeriet i det vestjyske!

Laksene i åen er meget tykke og stærke, og de giver en fantastisk oplevelse, når de hugger. Især også fordi, der er så fantastisk mange kast mellem hvert hug. Jeg mødte i sommers 5 tyskere, der har fisket i åen i 10 år , 2 uger om året, og de havde endnu det første hug til gode. Så der skal arbejdes hårdt, men når hugget kommer , glemmer man de mange timer forud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om foråret stiger de blanke laks, og udover sommeren og efteråret bliver fiskene så gradvist mere farvede, men vi har landet blankfisk også i september. I 2019 blev der i åen landet lige over 1700 laks, hvor ca. 1200 var mellem 3-7 kg og 350 var storlaks over 7 kg, hvoraf ca. 130 var over 10 kg. Et dagkort koster typisk 350 kr., men vi fisker med årskort, der koster 1.600 kr. Sæsonen går fra 15. april -15. oktober.

Jeg har eksperimenteret utrolig meget med mine flueliner, og jeg er i sommers endt op med at bruge et Zpey Hybrid linesystem synke 3-4 eller synke 5-6 med synke 6 eller 7 spidsen. Systemet er udviklet til netop Skjern Å, og jeg mærker en klar stigning i hug, efter at jeg er gået over til dette system.

Den store fisk tog på synke 5-6, hvor jeg havde tilføjet yderligere 3 m af synke 8 på spidsen, da vandet var ekstremt højt.

 Udover laks er der også andre fisk i åen – både havørreder og fine aborrer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvis nogen fra klubben vil forsøge sig i åen, kan de bare kontakte mig, hvis de har brug for råd og vejledning!

Jan Andersen.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er img2019040713421901.jpg

Godt vejr på Langelandsbæltet

Torsketur den 7. april

Vi var 5 fra LNF1920 og 5 fra Storstrømmen + 1 gæst, der tidligt en søndag morgen tog på torsketur fra Onsevig med M/S Hanne, og der blev i løbet af dagen da også fanget mange pæne torsk, skønt fangsterne var meget ujævnt fordelt. Desuden en masse fisk, der godt nok holdt målet, men som blev sat ud igen. Vejret var stille, men strømmen drillede. Skønt vi drev den rette vej hen over bunden, var strømmen dernede således, at pirkene fra pirkesiden drev over på kastesiden, hvilket gav anledning til en del ”sjov”. Børge fik flest med hele 10 af de 35 torsk, så han måtte låne sig ind på en andens kvote. Største torsk var omkring 4 kg, men der var mange på omkring 2-3 kg.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p5050002.jpg

Der var da enkelte gedder

Geddetur den 31. marts

Vi blev desværre kun 4, der ville fiske gedder i Byskovmoserne denne dag. Peter og hans ven lagde ud ved moserne ved 8-tiden, og de havde fanget 11 tilsammen i den første time, men så sluttede den hugperiode. Freddy og Jens kom til direktørtid, og der var intet liv.

Da Peter kørte hjem fik han dog 2 mere og nåede således op på 9 gedder med største på 3-4 kg. Freddy fik nok af ”den døde mose” og kørte hjem, medens JensT tog et par timer til. Det gav da også 2 gedder med største på ca. 2 kg.

Det var pudsigt, at gedderne kun huggede i en bestemt mose.

 

Fladfisketur søndag den 11. november

Vejret var rimeligt, da vi sejlede ud fra Onsevig med Erik Johansen. Vinden var lidt frisk fra syd-øst, men ikke værre, end det var rimeligt for de fleste. Vi sejlede langt mod syd, næsten ned til færgeruten, før vi fandt fisk af betydning. Der kom mange fine skrubber og isinger om bord. Børge fik en skrubbe på 925 g, godt nok kroget i halen, og Jens fik en ising på 620 g. Han var også ubeskeden at tage de fleste -23 stk. i alt.

Det var en dag, hvor der skulle farver på forfangene. Således var Freddy ikke heldig med et ”ferskt” forfang. Han stod lige ved siden af Jens og fangede kun en, selv om han skiftede agn flittigt. Den blev fanget ca. 140 fisk i alt.

JensT

 

Sildetur den 2. november

Der var god plads på Antares fra Elidarederiet efter sild, og kursen blev sat på Kobberværket på sverigessiden af Øresund. Skipper søgte og søgte, men sildene stod desværre spredt i småflokke, så det blev ikke til det helt store. En times tid før slut kom der lidt samling på dem, og det reddede dagen lidt. Jens, som var den, der fangede flest, fik fanget 84 sild, en makrel og en sej.

Vi havde lavet et væddemål om største torsk, som 8 deltog i. Hans Erik ønskede dog ikke at deltage, hvilket nok ærgrede ham bagefter, idet han fangede den eneste torsk over målet. Den vejede vel omkring 2½ kg. Han og Hardy fangede desuden en del sej.  Endelig blev der fanget en lange, som skipper fik med hjem.

JensT