Turen til Det Gule Rev 2020

Allerede i januar blev der indkaldt til møde for at aftale turen. Niels, Svend Erik, Hans Erik og undertegnede blev enige om at tage derop en mandag, tage ud med Bonito tirsdag, fiske makreller og fladfisk fra molerne onsdag, ud med Bonito torsdag og hjem fredag. Vi havde oprindelig bestilt overnatning i Rederiets huse, men da vi under indtryk af coronaen ikke havde lyst til at dele hjem med mange andre, flyttede vi til et sommerhus i Vigsø Feriecenter. Det gjorde desværre, at Bjarne måtte bo for sig selv, da han sent meldte sig på turen som 5. mand.

Vejr udsigten lovede godt tirsdag, men vinden var 7-8 m/sek, da vi stævnede ud fra Hanstholm. Svend Erik fik hurtigt en mere bleg kulør i hovedet, blev søsyg, så det blev til en lang dag for ham. Hugo fik han ned at ligge, og Svend Erik klarede sig gennem dagen, og han synes, at det var en dejlig dag, fordi vi andre havde fanget fisk. Det var dog en dejlig positiv tilgang til tilværelsen. Vi fik fileteret fiskene på fabrik og kunne tage hjem, hvor vi kunne fryse vores fisk ned i husets fryser. Dagen endte med en tur på Røgeriet med stjerneskud, jomfruhummer og tun.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8110063.jpg

N iels og Hans Erik kæmper med hver sit

Vi blev hurtig klar over, at onsdagen ikke ville komme til at forløbe helt, som vi kunne ønske. Hanstholm Havn er under ombygning, og det meste spærret af. Vi prøvede at fiske fra Den Gamle Mole, uden held. Vi prøvede lidt syd for havnen, hvor vi havde fået en anbefaling fra den lokale grejpusher. Her blev vi et par timer, hvor Niels som det eneste fangede en lille hornfisk. Og så blev der dømt siesta. Vi tog aftenfiskeriet ved Den Gamle Mole sammen med en masse andre. Vi valgte den forkerte side af molen, men vi nåede da at fange nogle makreller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8120086-2.jpgFiskeri ved Den Gamle Mole – en ren folkeforlystelse

Vandet var helt fladt torsdag. Strømmen var svag, hvilket gjorde, at linerne løb langs med båden med en masse linekludder til følge. Der var dog masser af fisk. Men til sidst lå vi helt stille, fiskene holdt op med at bide, og vi besluttede at sejle ind en time tidligere end planlagt. Svend Erik tog på trods af søsygen tirsdag med ud igen, og han fik sine første torsk, og han lød nærmest som om, han indspillede lydsiden til en naturfilm. Igen fik vi ordnet fiskene, der blev lagt på is, så de var friske til turen hjem.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8110075.jpgB jarne med torsk

Der var pænt med fisk, men der forekommer mig, at fiskene bliver mindre og mindre på Revet. Niels tog 27 kg ren filet med hjem og Jens 24 kg + nogle makreller. Jens tog den største – en torsk på 5½ kg. Der blev fanget torsk, lange, lubbe, sej, makrel, knurhøns og hornfisk på turen.

 

DM i hav.

Vi tænkte, at vi nærmest var på hjemmebane, da Mesterskabet i år blev afholdt fra Onsevig med Suså som arrangør. Holdet bestod af Carsten, Hans Erik, Svend Erik og JensT. Vi skulle sejle med Amigo, Neptun og Svend. 32 personer på 8 hold og 4 individuelle deltagere. Jeg selv endte på Neptun, og det skulle snart vise sig, at skipper var hjemmehørende på Langeland. Vi sejlede næsten ned til Spodsbjerg ovre ved færgeruten, men der var fisk. Jeg selv fangede 5 makreller, 1 rødspætte, 2 skrubber og 3 isinger til konkurrencen. Da vi byttede side ville skipper prøver et sted, hvor der skulle være mørksej, men det var der ikke. Så prøvede vi et sted efter torsk, men kun en fangede torsk stor nok til at klare konkurrencens mål på 45 cm. Efter et par timer trak vi nordover igen til fladfiskene, og jeg fik da en ising yderligere. Det var meget sejlads for ingen ting.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p8150090-1.jpgHoldet: JensT, Svend Erik, Carsten og Hans Erik

Arrangementet fungerede fint, men det ”obligatoriske” lotteri var lidt længe om at blive afviklet, så det tog sin tid inden præmieoverrækkelsen kunne finde sted.

Jens opnåede en individuel 4. plads med 12 fisk og 118 points, kun 3 points fra bronzemedaljen, Svend Erik på plads nr. 19 med 77 points, Hans Erik nr. 27 med 55 points og Carsten nr. 30 med 50 points. Holdet endte på en samlet 6. plads.

Fladfiske-/ torsketur den 30. maj

Egentlig skulle vi have fanget torsk denne dag, men nedslående resultater på de første ture gjorde, at vi lavede den om til en kombitur med kun 7 deltagere. Erik Johansen på M/S Hanne gik ud til torskestederne fra morgenstunden, og vi prøvede ihærdigt at fange nogle torsk, og det blev da også til 5 små stegetorsk. Da en enkelt fisker ugen før havde fået hele 26 flade, havde vi store forventninger til dette fiskeri. Men vi blev atter en gang skuffet. Fiskene stod meget spredt, og de 4 timers fiskeri efter flade endte med 35 fisk ialt til os 7. Michael fik 9, Jens 7, og Niels tog 6 med hjem. Vejret var godt, og vi havde således en god dag på Langelandsbæltet.

JensT

Mosetur den 29. marts

Og vejret kort: sne- og sludbyger, vinden 12 m/s fra nord/nordøst, max. temp. 5 grader.

Når vinden er i nord, bliv hjemme hos mor.

Det lykkedes dog både Peter S. og Freddy at fange fisk.

Mosetur den 15. marts

Vi var kun tre, der havde lyst til at prøve lykken i Byskov Mose denne søndag morgen. Peter, Freddy og undertegnede. De to førstnævnte startede kl ca.7, og de fik en fint fiskeri fra morgenstunden. Og da jeg ankom til mosen ved 10-tiden, var de på vej hjem. Peter havde fanget 10 gedder, med 3,2 kg som største, Freddy havde fået 2 med max. 2½ kg. Så jeg havde mosen helt for mig selv resten af dagen. Jeg fik hurtigt en par gode hug, men tabte fiskene igen. Så en lang pause, hvor intet skete. Så kom der endelig fast fisk, ca. 2½ kg, og lidt senere igen en par tabte fisk, inden jeg stoppede fiskeriet med en fisk på 1½ kg. (Det gav næsten i alt 1½ kg ren geddefars til deller).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da jeg kom, blev jeg ”hils velkommen” af 4 traner, havørnen kom forbi og lagde hele vandfladen øde fri for fugle, et par halemejser havde meget travlt med hinanden og hele tiden kunne man høre rørdrummen ”tude”.

JensT

Fiskeriet i Skjern Å og en ny klubrekord i laks

Jeg har i 2019 været heldig at slå klubrekorden for laks med yderligere et kilo, idet jeg i september fangede en laks i Skjern Å på anslået 9 kg og 96 cm. Det skete i en fantastisk uge, hvor jeg landede yderligere 2 laks på 86 og 94 cm. Fiskens vægt er anslået, da der krav om genudsætning, når kvoterne er opbrugt. Jeg tog et lynhurtigt billede af laksen inden genudsætningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiskene blev fanget på en flue, som jeg har gået og udviklet på de sidste 4 år, og som nu for alvor begynder at vise sit værd. Jeg kalder den Ågårdsfluen, idet jeg fisker meget på Ågårdsstykket af Skjern Å, der er en del af Borrisstykkerne. Fluen er en kombination af en klassisk dansk lakseflue og så en Alaskaflue, og jeg har købt materialerne til fluen netop i Alaska. Jeg binder nu fluen med en hængende krog i en fletline, idet der i Skjern Å er krav om små enkeltkroge. De små kroge gør det svært at kroge de store fisk, og alene sidste år tabte jeg 5 laks på de små kroge, inden jeg fandt på at lade krogen hænge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jens Tudvad og jeg har fisket i Skjern Å hvert år siden 2007, og igennem alle disse år har vi gradvist lært åen bedre at kende. Laksene i åen hugger ofte på ganske bestemte pladser, og det er guld værd at vide, hvor disse er. Vi har oplevet, at vi år får år får stadig flere kontakter med fisk og også lander flere, hvilket sker dels på baggrund af vores erfaringer men selvfølgelig også i takt med, at åen er blevet bedre og bedre. Men åen er svær at læse, da den er ret stor med temmelig brunt vand. Vejret og især vinden er altid en faktor, der indgår i fiskeriet i det vestjyske!

Laksene i åen er meget tykke og stærke, og de giver en fantastisk oplevelse, når de hugger. Især også fordi, der er så fantastisk mange kast mellem hvert hug. Jeg mødte i sommers 5 tyskere, der har fisket i åen i 10 år , 2 uger om året, og de havde endnu det første hug til gode. Så der skal arbejdes hårdt, men når hugget kommer , glemmer man de mange timer forud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om foråret stiger de blanke laks, og udover sommeren og efteråret bliver fiskene så gradvist mere farvede, men vi har landet blankfisk også i september. I 2019 blev der i åen landet lige over 1700 laks, hvor ca. 1200 var mellem 3-7 kg og 350 var storlaks over 7 kg, hvoraf ca. 130 var over 10 kg. Et dagkort koster typisk 350 kr., men vi fisker med årskort, der koster 1.600 kr. Sæsonen går fra 15. april -15. oktober.

Jeg har eksperimenteret utrolig meget med mine flueliner, og jeg er i sommers endt op med at bruge et Zpey Hybrid linesystem synke 3-4 eller synke 5-6 med synke 6 eller 7 spidsen. Systemet er udviklet til netop Skjern Å, og jeg mærker en klar stigning i hug, efter at jeg er gået over til dette system.

Den store fisk tog på synke 5-6, hvor jeg havde tilføjet yderligere 3 m af synke 8 på spidsen, da vandet var ekstremt højt.

 Udover laks er der også andre fisk i åen – både havørreder og fine aborrer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvis nogen fra klubben vil forsøge sig i åen, kan de bare kontakte mig, hvis de har brug for råd og vejledning!

Jan Andersen.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er img2019040713421901.jpg

Godt vejr på Langelandsbæltet

Torsketur den 7. april

Vi var 5 fra LNF1920 og 5 fra Storstrømmen + 1 gæst, der tidligt en søndag morgen tog på torsketur fra Onsevig med M/S Hanne, og der blev i løbet af dagen da også fanget mange pæne torsk, skønt fangsterne var meget ujævnt fordelt. Desuden en masse fisk, der godt nok holdt målet, men som blev sat ud igen. Vejret var stille, men strømmen drillede. Skønt vi drev den rette vej hen over bunden, var strømmen dernede således, at pirkene fra pirkesiden drev over på kastesiden, hvilket gav anledning til en del ”sjov”. Børge fik flest med hele 10 af de 35 torsk, så han måtte låne sig ind på en andens kvote. Største torsk var omkring 4 kg, men der var mange på omkring 2-3 kg.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er p5050002.jpg

Der var da enkelte gedder

Geddetur den 31. marts

Vi blev desværre kun 4, der ville fiske gedder i Byskovmoserne denne dag. Peter og hans ven lagde ud ved moserne ved 8-tiden, og de havde fanget 11 tilsammen i den første time, men så sluttede den hugperiode. Freddy og Jens kom til direktørtid, og der var intet liv.

Da Peter kørte hjem fik han dog 2 mere og nåede således op på 9 gedder med største på 3-4 kg. Freddy fik nok af ”den døde mose” og kørte hjem, medens JensT tog et par timer til. Det gav da også 2 gedder med største på ca. 2 kg.

Det var pudsigt, at gedderne kun huggede i en bestemt mose.

 

Fladfisketur søndag den 11. november

Vejret var rimeligt, da vi sejlede ud fra Onsevig med Erik Johansen. Vinden var lidt frisk fra syd-øst, men ikke værre, end det var rimeligt for de fleste. Vi sejlede langt mod syd, næsten ned til færgeruten, før vi fandt fisk af betydning. Der kom mange fine skrubber og isinger om bord. Børge fik en skrubbe på 925 g, godt nok kroget i halen, og Jens fik en ising på 620 g. Han var også ubeskeden at tage de fleste -23 stk. i alt.

Det var en dag, hvor der skulle farver på forfangene. Således var Freddy ikke heldig med et ”ferskt” forfang. Han stod lige ved siden af Jens og fangede kun en, selv om han skiftede agn flittigt. Den blev fanget ca. 140 fisk i alt.

JensT

 

Sildetur den 2. november

Der var god plads på Antares fra Elidarederiet efter sild, og kursen blev sat på Kobberværket på sverigessiden af Øresund. Skipper søgte og søgte, men sildene stod desværre spredt i småflokke, så det blev ikke til det helt store. En times tid før slut kom der lidt samling på dem, og det reddede dagen lidt. Jens, som var den, der fangede flest, fik fanget 84 sild, en makrel og en sej.

Vi havde lavet et væddemål om største torsk, som 8 deltog i. Hans Erik ønskede dog ikke at deltage, hvilket nok ærgrede ham bagefter, idet han fangede den eneste torsk over målet. Den vejede vel omkring 2½ kg. Han og Hardy fangede desuden en del sej.  Endelig blev der fanget en lange, som skipper fik med hjem.

JensT